Családi adattár

Az alapadatok bővebb összefoglalóját Családi adattár néven .rtf kiterjesztésű Word dokumentumként mutatom be.

Ebben családonként egy-egy oldalnyi Családi adatlapon a házaspárok és gyermekeik adatai vannak feltüntetve. Csupa nagybetűvel van szedve annak a gyereknek a neve, aki a leszármazást tovább viszi. (Előfordulhat, hogy több ilyen gyerek is van a családban!) A többi gyerek esetén is szerepelhet még, ha ismert, a házastársának a neve és a házasságkötésük dátuma is, de a leszármazottaik neve már nem. A családi adatlap alján egyedi magyarázó megjegyzések is találhatóak.

Mindegyik családi adatlapnak van egy egyedi azonosító száma. Ez negatív római számmal a tőlem a múltba távolodó generációs szintet adja meg, és azon belül még arab számmal egy sorszámot tartalmaz. Lényegében ez a számozás hasonló a személyekből felépített ősfáknál szokásos ún. Kekulé-számozáshoz. Ennek a módosított számozási rendszernek előnye, hogy közvetlenül megadja a generációs szint számát, és a sorszámok sem nőnek olyan rohamosan, mivel minden szinten újra kezdődik a sorszámozás.

A tájékozódás megkönnyítése érdekében az alábbiakban egy konkrét példán bemutatom az általam használt, módosított családazonosító-számok képzésének a módját:

Legyen a példánk a -V. generációs szinten elvileg található, összesen 16 család 10. tagja, akinek azonosító száma ebben a rendszerben: -V/10. A házaspár férfi tagjának szülei a -VI/19., női tagjának szülei pedig a -VI/20. számot fogják kapni. A formula ennek a példának az alapján további magyarázat nélkül is könnyen érthető.

Érdemes külön megjegyezni, hogy egy feleség következő szinten levő szülei mindig páros és 2x-es, a férj szülei viszont mindig páratlan és (2x-1)-es sorszámot viselnek. Ez a csökkenő generációs szintek irányába történő visszaszámláláshoz nyújt egy kis plusz segítséget.

Az estleges bonyodalmat az okozhatja, ha egy családból több gyerek is szerepel valamelyik alacsonyabb generációs szinten. Ekkor a szüleik eltérő azonosító számokat fognak kapni, ami a felsőbb generációs szinteken ún. “ősvesztést” eredményez. Ezt a megfelelő helyeken jelzem.

A családok azonosító száma az Excel-formátumú vázlatos őstábla fejlécében is szerepel, így a kettő közötti kapcsolat könnyen megállapítható. Ugyanezzel a számmal más helyeken is vissza lehet hivatkozni az adott családra, ill. a házaspár valamelyik tagjára.

Az adattár egy lapja így néz ki:

Adatlap

Ez az adatgyűjteményem is csak a -IX., esetenként maximum a -XII. generációs szintig terjed. A több, mint 500 oldal terjedelmű teljes dokumentum ide kattintás után PDF formátumban elmenthető, és kereshető formában nyitható meg. A megtekinteni kívánt családi adatlap azonosítási számát a PDF-file Szerkesztés majd Keresés fülére való kattintás után megnyíló Keresés ablakocskájába beírva, a lap gyorsan “elővarázsolható”.

Sok esetben, első sorban a nemes családoknál, a felkutatott elődök generációi még a -XII. szintnél is sokkal távolabbra nyúlnak vissza. Ezek bemutatására az ősfa egyes ágainak részletesebb ismertetése során kerül sor, és ún. leszármazási táblák formájában is összefoglalásra kerülnek.