Használati útmutató

Itt néhány, a többség számára nyilván való, de a kezdő “böngészők” számára talán jó szolgálatot tevő információt teszek közzé a honlapom használatával kapcsolatban.

E téren magamból indulok ki. Én nem szoktam megsértődni azon, sőt kifejezetten örülök annak, ha valamit segítő szándékkal, az eligazodásom megkönnyítésére, még ha talán kissé “szájba rágósan” is, de elmagyaráznak nekem.

1. A szövegekben piros színnel megjelenő szavak, ill. kifejezések úgynevezett linkek, amelyekre rákattintva átirányítódunk a honlap egy másik lapjára, vagy előhívunk egy magyarázó információt az internetről, vagy megnyitunk egy képet, stb. (A szokatlan talán az, hogy a linkek általában nem piros, hanem kék színnel szoktak megjelenni az internetes szövegekben!)

2. A szövegek között látható, vagy egy linkkel előhívott ábrára kattintva, annak a mérete nagyítható vagy kicsinyíthető.

3. A honlap jobb felső sarkában található Ξ “ikonra” kattintva megjelenik egy “étlap”. Ezen a Nagyítás és a Keresés… a két leghasznosabb választható funkció.

3/a. A Nagyítás segítségével 150%-ra növelt honlapméret esetén pl. a lap felső vízszintes menüsora a lap bal oldalán és függőlegesen jelenik meg. Ebben a formában a sok almenüből álló menüpontokban, mint amilyen esetünkben pl. a “CSALÁDI ŐSFAÁGAK”, jobban áttekinthető az almenük rendszere, és könnyebb megtalálni a kurzorral a keresett családra vonatkozót.

3/b. A Keresés… funkcióra kattintás után a jobbra fent megjelenő kis ablakocskába lehet beírni az azon az oldalon vagy a több oldalból álló megnyitott dokumentumban keresendő szót, amely színesen kiemelve jelenik meg ott, ahol előfordul. Ez különösen hasznos, ha a közel 500 oldalas “CSALÁDI ADATTÁR”-ban keressük valamelyik család adatlapját. Ilyenkor nem a család nevét, hanem a család azonosító számát célszerűbb beírnia keresőbe!

4. Jelmagyarázat:

* születés/keresztelés

+ halálozás

= házasságkötés

N  = ismeretlen családnév/keresztnév

~ évszám = kb. akkor történt, mint amit az évszám jelez

< évszám = korábban történt, mint amit az évszám jelez

> évszám = később történt, mint amit az évszám jelez